Luni, 28 octombrie, doi dintre organizatorii Balului Bobocilor Cantacuzini au fost prezenţi în platoul de filmare al emisiunii "Cafeaua de 10", difuzată pe Columna Tv. La invitaţia realizatorilor acestei producţii de televiziune, Anca Barbu şi Angelo Chiru au prezentat detalii despre Balul Bobocilor, ce urmează să se desfăşoare joi, 31 octombrie, la Clubul Studenţilor din Târgovişte, începând cu ora 18:oo. Au mai povestit despre cum au evoluat bobocii de-a lungul repetiţiilor, au precizat care este tema de anul acesta şi au garantat distracţie celor care doresc să participe ca şi spectatori! Vă aşteptăm!
marți, 29 octombrie 2013
Opţionale noi la Colegiul "Cantacuzino"
În anul şcolar 2013-2014, s-a introdus un nou opţional în curriculum la decizia şcolii. Este vorba despre cursul de limbă neogreacă, predat de pr.prof. Drăghici Gheorghe, la clasa a IX-a E. I-am surprins pe colegii noştri în timpul unei activităţi interesante despre cultura şi civilizaţia neogreacă. Iată câteva din impresiile lor despre acest curs opţional:
"Limba neogreacă este limba Noului Testament, limba celor care au inventat noţiunea de democraţie, limba marilor filozofi si poeti antici precum Platon si Aristotel."
"Limba neogreacă nu este aşa de grea, ba chiar studiul ei poate fi amuzant!".
marți, 22 octombrie 2013
Excursia "Emoţie de toamnă"
Excursia "Emoţie de toamnă" organizată de Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino" la Braşov - în zilele de 19 şi 20 octombrie 2013, s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii!
Cei care s-au bucurat de această excursie, sunt elevi de la clasele a VIII-a S, a IX-a C, a IX-a E, a X-a A, a X-a B, a XI-a C, a XII-a B şi a XII-a C . Aceştia au vizitat cetăţi medievale, mănăstiri binecuvântate şi oraşe încarcate de istorie: Râşnov, Bran, Braşov, Mănăstirea Suzana, Mănăstirea Cheia şi Monumentul Eroilor de la Mateiaş.
Vă oferim gânduri şi impresii ale elevilor ce au făcut parte din colectivul acestei deplasări:
Liviu Ştefan a apreciat "Centrul Vechi" al Braşovului, care domină toată depresiunea din ţara Bârsei, fiind un punct strategic important în Evul Mediu.
Adrian Ilie a rămas impresionat de priveliştea asupra oraşului de pe Poiana Braşovului, având impresia că se află într-un rai de flori în culorile toamnei.
Cosmin Chelaru consideră că Cetatea Râşnovului este atât de puternic fortificată, încât este indestructibilă.
Ramona Toma şi Simona Uţina apreciază faptul că la Casa Memorială Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, marele savant organizase o şcoală chiar în propria locuinţă, iar obiectele personale ale istoricului le-a creat imaginea vieţii de acum 100 de ani.
Denis Rotaru a rămas impresionat de faptul că Nicolae Iorga vorbea 17 limbi clasice sau moderne. La vârsta de 10 ani, istoricul Iorga dădea meditaţii unor copii mai mari decât el şi era exmatriculat din şcoală pentru că avea curajul să-şi corecteze profesorii.
Andrada Gându şi Oana Pieptea au fost impresionate de peisajele superbe de toamnă aurie şi de grandoarea Castelului Bran.
Toţi adolescenţii amintiţi mai sus sunt elevi ai clasei a X-a B.
Premiul III la "Crizantema de Aur"
În cadrul Festivalului Naţional de Interpretare a Romanţei "Crizantema de Aur" - desfăşurat în perioada 18-20 octombrie la Târgovişte, doamna profesor de Educaţie Muzicală - Elena Dragomir - care a reprezentat Colegiul Naţional "ConstantinCantacuzino", a obţinut premiul III ! Prestaţia dumneaei a fost una de înaltă ţinută! În spectacolul de Gală a Laureaţilor - de duminică, 20 octombrie, a interpretat romanţa "Vioara". Cealaltă romanţă cu care a evoluat în prima seară de concurs a fost "Romanţa toamnei". O felicităm pe doamna profesor şi ne mândrim cu premiul obţinut de dumneaei!
vineri, 18 octombrie 2013
"Crizantema de Aur"
Vineri, 18 octombrie, la Târgovişte - la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a desfăşurat prima seară de concurs din cadrul Festivalului de Interpretare a Romanţei "Crizantema de Aur", ajuns la a 46-a ediţie. De la Colegiul nostru, prezente în sala de Festival au fost doamna director Gabriela Istrate şi Cristina Ilie şi mai multe cadre didactice. În afara faptului că au urmărit cu drag spectacolul şi că tot ce s-a întâmplat pe scenă a fost spectaculos, au susţinut-o pe doamna profesor de educaţie muzicală, Elena Dragomir, care a cântat în concurs romanţele "Vioara" şi "Romanţa toamnei". Interpretarea a fost una extraordinară, o felicităm pentru evoluţia sa şi ne mândrim că este profesor la Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino"! A fost acompaniată, la fel ca şi ceilalţi concurenţi, de Orchestra "Romanticii", condusă de Dan Ardelean.
Imediat după ce a cântat, ne-a răspuns la câteva întrebări:
"Cum a fost pe scenă, aţi avut emoţii?"
"Au fost emoţii, pentru că fără emoţii nu poţi transmite nimic. Dar au fost constructive. Dacă nu ai emoţii, nu eşti artist."
"I-aţi simţit aproape de dumneavoastră pe cei din sală? Care au fost reacţiile lor după evoluţie?"
"Au fost alături de mine, am simţit asta. M-au aplaudat şi aşa mi-a fost "răsplătită" apariţia. Mă bucur că sunt într-un număr atât de mare, înseamnă că există mulţi iubitori de romanţe."
"Vă veţi susţineţi colegii care vor evolua în a doua zi de concurs?"
"Sigur că da! Voi fi aici şi îi voi susţine cu drag! "
"Cum vi s-a părut această seară per total?"
"Seara a fost minunată! Este o experienţă foarte interesantă pentru mine. Şi oricare ar fi rezultatul, sunt convinsă că prin orice experienţă, câştig experienţă! Întotdeauna!"
Felicitări multe!
Din juriu au făcut parte: Felicia Filip - preşedintele juriului, Florin Georgescu, Voicu Enăchescu, Bogdan Matei, Boris Petroff, Matilda Pascal Cojăriţa, Paula Ciochină, Constantin Rusnac, Gheorghe Turda şi Sorina Goia. Au susţinut recitaluri: Vlad Miriţă, Florin Georgescu, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu. Au prezentat: Carmen Tănase şi Adrian Păduraru.
Vă vom ţine la curent cu ceea ce vom afla imediat dup Gala Laureaţilor, care va avea loc duminică, 20 octombrie 2013, începând cu ora 19:oo!
Foto şi articol: Cristina Ilie
miercuri, 16 octombrie 2013
C.N. "C-tin Cantacuzino" la "Dezbatem România"
În perioada 11-13 octombrie 2013, la Braşov s-a desfăşurat concursul "Dezbatem România". Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino" a fost reprezentat de elevii Miruna Canache - clasa a XI-a A, Andreea Vechiu şi Robert Iosif - clasa a XI-a C.
Întrebându-i cum a fost această experienţă pentru ei şi cu ce gânduri s-au întors, au povestit:
“Pot spune că acest concurs a fost o experiență impresionantă. Nu numai că mi-am dezvoltat abilitățile de a comunica, de a vorbi în public, depășindu-mi emoțiile, de a-mi susține ideile cu argumente, de a-mi manageriza timpul pe care îl am la dispoziție, așadar abilitățile de A DEZBATE, dar am și cunoscut oameni minunați, devotați, tineri cu inițiativă care doresc să facă ceva bun în folosul societății. Mi-am dat seama cât de important este să știm să dezbatem, chiar în viața de zi cu zi: este singurul mod in care ne putem face auziți. Am văzut ce inseamnă experința și cât de importantă este ea. De aceea acum nu-mi doresc decât să acumulez cât mai multă, pentru că mi-am dat seama că acest sport al minții este pe placul meu. A fost exact genul de experință pe care aș repeta-o la nesfârșit: învăț lucruri noi, acumulez informații utile, cunosc oameni pe care îi admir (iar aici ma refer atât la organizatori, care au dovedit un simț deosebit al responsabilității, la traineri/arbitrii care ne-au învățat tehnici de debate, cât și la ceilalți participanți, care ne-au arătat ce înseamnă performanța), călătoresc într-un oraș minunat, leg prietenii, îmbin utilul cu plăcutul.” – Miruna Canache – clasa a XI-a A
“O experienţă nouă,
deosebit de frumoasă, în cadrul căreia am cunoscut oameni noi, persoane
extraordinare şi din care, de asemenea, am învăţat lucruri noi şi folositoare
pentru mine şi “viitorul” meu, dacă pot spune. Am văzut ce înseamnă să dezbaţi,
ce înseamnă să ştii să îţi susţii o idee cu argumente solide şi exemple
concrete, am primit critici şi aprecieri din partea arbitrilor, critici constructive,
ce mi-au fost de folos în restul meciurilor disputate şi care îmi vor fi de
folos în următoarele competiţii de acest gen. Am fost apreciaţi pentru curajul
nostru de a participa fără experienta prea multă, am fost apreciaţi pentru
efortul depus şi personalitatea noastră. Ne-am făcut noi prieteni, persoane
minunate cu care, sunt sigură că ne vom mai întâlni şi la alte concursuri de
dezbateri. În câteva cuvinte: o experienţă minunată, din care am învăţat foarte
multe!” - Andreea Vechiu, clasa a XI-a C
"Nu știu de unde să încep, au fost 3 zile în care pot să afirm, practic, ca mi-am schimbat percepția asupra tot ceea ce credeam înainte să particip la acest concurs, în ceea ce privește debate-ul. E fantastic felul cum fiecare experiență de acest tip te transforma, capeți viziune, claritate, perspectivă/e. Tot auzeam: ”debate-ul ca arta”. N-am crezut până nu am experimentat. Ce aș putea să vă povestesc? Aș putea să vă spun despre felul cum debate-ul m-a captivat în câteva pagini dar mai bine o să vă vorbesc despre beneficiile debate-ului. Am învățat că atunci când spun ceva am nevoie de un argument, am învățat să îmi pun mai des întrebarea ”de ce?” pentru că, unde vreau să ajung? Debate-ul te învață să gândești și mai ales CUM să gândești. Și nu doar atât. Am întâlnit la acest concurs oameni care aveau o capacitate extraordinară de analiză. Vedem cum, prin debate au ajuns să dezvolte o gândire critică. O gândire care ajunge la esență. Debate-ul nu se face pe foaie. Trebuie să te ridici și să vorbești, ceea ce nu e ușor, chiar am auzit o glumă la concurs care spunea că frica de a vorbi în public este mai mare decât frica de moarte. :)) Sunt momente în care rămai fără argumente, sunt momente în care ești nevoit să răspunzi la o intervenție, la o întrebare. Se poate să te blochezi sau se poate să dai dovadă de spontaneitate și să treci mai departe. Debate-ul dezvoltă și această latură. Debate-ul nu se face singur. Chiar dacă ești singur atunci când vorbești, se lucrează în echipă. Fiecare membru vine să puna o piesă și să susțină, să aducă ceva în plus. Te vezi obligat să cunoști, să știi subiectul despre care se discută. Pot să afirm ca prin debate îți lărgești sfera cunoștiințelor și ceea ce este remarcabil este că ai nevoie de legaturi, ascociezi informațiile și le pui la ”muncă”. Ceea ce vreau să spun este că este o metodă autentică de a învăța. Abilitățile de comunicare, discurs public și argumentare ajung la un alt nivel. Țin să mulțumesc doamnei director Istrate Gabriela pentru că ne-a oferit oportunitatea să explorăm și alte arii decât cele de care avem parte în sistemul de educație actual, colegelor mele de echipă care au fost ca niște bureți, deschise și interesate și au făcut o treabă excelentă chiar dacă a fost prima experiență de acest tip. Vă mulțumesc că ați făcut echipă cu mine. De asemenea îi mulțumesc profesoarei Laura Gheorghe care a fost însoțitorul nostru pentru sfaturi, încurajări, implicare și altele. Pentru final, suntem nerăbdători să pornim cât mai curând clubul de dezbateri al școlii.", a povestit Robert Iosif - clasa a XI-a C
"Nu știu de unde să încep, au fost 3 zile în care pot să afirm, practic, ca mi-am schimbat percepția asupra tot ceea ce credeam înainte să particip la acest concurs, în ceea ce privește debate-ul. E fantastic felul cum fiecare experiență de acest tip te transforma, capeți viziune, claritate, perspectivă/e. Tot auzeam: ”debate-ul ca arta”. N-am crezut până nu am experimentat. Ce aș putea să vă povestesc? Aș putea să vă spun despre felul cum debate-ul m-a captivat în câteva pagini dar mai bine o să vă vorbesc despre beneficiile debate-ului. Am învățat că atunci când spun ceva am nevoie de un argument, am învățat să îmi pun mai des întrebarea ”de ce?” pentru că, unde vreau să ajung? Debate-ul te învață să gândești și mai ales CUM să gândești. Și nu doar atât. Am întâlnit la acest concurs oameni care aveau o capacitate extraordinară de analiză. Vedem cum, prin debate au ajuns să dezvolte o gândire critică. O gândire care ajunge la esență. Debate-ul nu se face pe foaie. Trebuie să te ridici și să vorbești, ceea ce nu e ușor, chiar am auzit o glumă la concurs care spunea că frica de a vorbi în public este mai mare decât frica de moarte. :)) Sunt momente în care rămai fără argumente, sunt momente în care ești nevoit să răspunzi la o intervenție, la o întrebare. Se poate să te blochezi sau se poate să dai dovadă de spontaneitate și să treci mai departe. Debate-ul dezvoltă și această latură. Debate-ul nu se face singur. Chiar dacă ești singur atunci când vorbești, se lucrează în echipă. Fiecare membru vine să puna o piesă și să susțină, să aducă ceva în plus. Te vezi obligat să cunoști, să știi subiectul despre care se discută. Pot să afirm ca prin debate îți lărgești sfera cunoștiințelor și ceea ce este remarcabil este că ai nevoie de legaturi, ascociezi informațiile și le pui la ”muncă”. Ceea ce vreau să spun este că este o metodă autentică de a învăța. Abilitățile de comunicare, discurs public și argumentare ajung la un alt nivel. Țin să mulțumesc doamnei director Istrate Gabriela pentru că ne-a oferit oportunitatea să explorăm și alte arii decât cele de care avem parte în sistemul de educație actual, colegelor mele de echipă care au fost ca niște bureți, deschise și interesate și au făcut o treabă excelentă chiar dacă a fost prima experiență de acest tip. Vă mulțumesc că ați făcut echipă cu mine. De asemenea îi mulțumesc profesoarei Laura Gheorghe care a fost însoțitorul nostru pentru sfaturi, încurajări, implicare și altele. Pentru final, suntem nerăbdători să pornim cât mai curând clubul de dezbateri al școlii.", a povestit Robert Iosif - clasa a XI-a C
marți, 15 octombrie 2013
C.N."C-tin Cantacuzino", reprezentat la "Crizantema de Aur"
Doamna Elena Dragomir, Profesor de Educaţie Muzicală, este absolventă a Liceului de Arte "Bălaşa Doamna" din Târgovişte. A urmat Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte şi mai apoi a susţinut masterul la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A profesat la Liceul de Arte "Bălaşa Doamna", dar în prezent este profesor titular la Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino".
În perioada 18-20 octombrie se desfăşoară la Târgovişte a XLVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare a Romanţei "Crizantema de Aur", unde doamna profesor va participa şi ne va reprezenta.
"De când aţi început să cântaţi?"
"Am început să cânt de la vârsta de 7 ani şi făceam parte din corul şcolii şi dintr-un cor bisericesc."
"Pasiunea pentru muzică este o moştenire de familie?"
"Nu pot spune că este o moştenire de familie, pentru că niciunul dintre părinţii mei nu a avut o carieră muzicală, cu toate că mamei îi plăcea muzica şi evolua în serbări şi în diferite manifestări."
"Când aţi descoperit romanţa?"
"Am descoperit romanţa mai târziu, nu la începutul carierei mele, dar am îndrăgit-o imediat."
"Aţi mai participat la Festivalul de Romanţă "Crizantema de Aur"?"
"Am participat în anul 2008 la Festivalul "Crizantema de Argint" - desfăşurat la Chişinău şi tot în 2008 la "Crizantema de Aur" de la Târgovişte, iar anul acesta particip din nou cu drag."
"În ce zi veţi evolua în concurs?"
"Voi fi pe scenă vineri, 18 octombrie, în prima zi de festival."
"Concurenţa este mare?"
"Sunt destul de mulţi participanţi şi toţi foarte buni. Dâmboviţa are în acest an un număr mare de reprezentanţi."
La Festival vor fi prezente personalităţi de renume precum: Felicia Filip - preşedintele juriului, Vlad Miriţă, Matilda Pascal Cojocăriţa, Carmen Tănase, Adrian Păduraru, Gheorghe Turda şi mulţi alţii.
Îi dorim doamnei profesor mult succes!
Articol şi interviu: Cristina Ilie
Articol şi interviu: Cristina Ilie
vineri, 11 octombrie 2013
Balul Bobocilor Cantacuzini - 2013
31 octombrie este data la care elevii Colegiului Constantin Cantacuzino vor afla cine este Miss şi Mister în anul „fatidic”, spun unii, 2013. Aşadar, cantacuzinii ne promit un bal de excepţie, mai ales că perechile înscrise în concurs se pregătesc de timp îndelungat şi sunt coordonaţi de mai marii lor colegi din clasele a XI-a, care ştiu ce înseamnă emoţia Balului Bobocilor. Gazeta Dâmboviţei va prezintă cele 8 perechi cantacuzine care se vor înfrunta în cea mai mare bătălie de la începutul de an şcolar.
Perechea nr. 1: Miss Bianca Nanciu şi Mister Constantin Teodor
Bianca şi Constantin sunt o echipă puternică, iar cuvîntul cheie care ar descrie cel mai bine perechea lor este ÎNCREDERE. De asemenea, ei se consideră a fi originali, însă acest lucru se va vedea pe scenă.
Bianca spune despre ea că este sociabilă, prietenoasă şi îi place la nebunie să joace volei. Teodor spune de asemenea, că este sociabil şi îi place să iasă cu prietenii. Şi el este un sportiv înnăscut, pentru că este atlet, dar îi plac şi jocurile video.
În ceea ce priveşte punctele forte, Bianca şi Teodor spun că prezenţa scenică, dar şi originalitatea probelor îi va face să câştige.
Perechea nr. 2: Miss Andreea Iulia Gheorghe şi Mister Adelin Dimovici
Andreea şi Adelin sunt o echipă omogenă, o echipă în care înţelegerea este cuvântul de ordine. Andreea este o domnişoară sociabilă, căreia îi plac ieşirile cu prietenii, dar şi dansul. Adelin, în schimb este un fotbalist înnăscut şi talentat, însă şi el este sociabil. Spune că ia acest bal foarte în serios.
Întrebaţi de ce cred ei că vor câştiga, Adelin şi Andreea au spus că sunt foarte muncitori şi tratează balul cu seriozitate şi de aceea speră că vor fi mai buni decât colegii lor. Adelin îi va încânta pe colegi, dar şi juriul cu o probă de aptitudini ce va consta într-un joc cu mingea de fotbal, iar Andreea va dansa rock’n roll cu prize.
Perechea nr 3. Miss Monica Poenaru şi Mister Sebastian Şetreanu
Monica spune despre ea că este încăpăţânată şi ambiţioasă. Suficient, zicem noi, pentru o învingătoare, însă şi Sebi spune că este încăpăţânat, deci iată că o caracteristică definitorie a perechii nr. 3 este ÎNCĂPĂŢÂNAREA. De asemenea, Sebi spune că este foarte comunicativ şi prietenos şi că se integrează foarte repede în grupurile noi în care intră.
Deşi acum se înţeleg foarte bine, Sebi şi Monica spun că s-au omogenizat puţin mai greu. O fi de vină încăpăţânarea
Atuu lor pare să fie buna dispoziţie, pentru că, spun ei, împreună îi fac pe ceilalţi să râdă, chiar şi atunci când sunt trişi.
Perechea nr. 4: Miss Alexandra Bolbose şi Mister Cătălin Dănilă
Cătălin spune că este prietenos şi amuzant. Tot ce-i trebuie, spunem noi, pentru a câştiga. Alexandra spune că este o fire sociabilă şi amabilă cu cei din jur, chiar şi atunci când aceştia mai greşesc.
Ca şi echipă Cătălin spune că la început s-au cam încurcat unul pe celalalt, dat tot răul spre bine, pentru că acum se înţeleg de minune.
Cătălin spune că participă la acest bal pentru că vrea să-i amuze pe cei din jur , iar Alexandra spune că vrea să participe şi implicit să câştige, pentru că Balul Bobocilor este un eveniment unic în viaţă şi pe care este păcat să-l ratezi.
Perechea nr. 5: Miss Valeria Amuzan şi Mister Alexandru Coman
Valeria spune că cea mai mare calitate a ei este că pune suflet în tot ceea ce face. Îi place să se distreze şi este înţelegătoare. Alexandru este un tip amabil şi sensibil, iar acest lucru se observă la prima vedere.
Valeria crede că îi va impresiona pe cei prezenţi cu dansul pe care îl va executa la proba de aptitudini, dar şi cu aspectul ei fizic. :B Tot cu dansul pe care îl va prezenta juriului crede că va impresiona şi Alexandru, mai ales că el va dansa cha-cha, combinat cu tango.
Perechea nr. 6: Miss Alexandra Dumitru şi Mister Dorin Nicolae
Ca şi echipă cei doi spun că se înţeleg foarte bine, atât între ei doi, cât şi cu restul grupului. Aceste lucruri ne fac să înţelegem că sunt extrem de prietenoşi cei doi şi de aceea s-au potrivit pentru a forma o echipă.
Talentul, spun ei, este cel care îi va face să câştige, dar şi determinarea.
Perechea nr 7: Miss Cristiana Neaga şi Mister Flavius Banu
Cristiana şi Flavius nu au vrut să ne dezvăluie care sunt motivele pentru care ei cred că vor câştiga. Aşadar, ne-au invitat să-i urmărim la bal, acolo unde vom descoperi punctele lor forte.
Cu toate acestea, ei se caracterizează ca fiind ambiţioşi şi frumoşi, dar mai ales încrezători în propriile forţe.
Perechea nr. 8: Miss Andreea Picioran şi Florin Matei
Perechea nr 8 este o echipă unită. Andreea spune că este foarte bucuroasă să participe la acest bal şi speră că va câştiga. De asemenea, determinarea este o caracteristică a lui Florin şi Andreei.
Florin va prezenta în faţa publicului şi a juriului un colaj de patru melodii interpretate la vioară, iar Andreea va dansa.
miercuri, 9 octombrie 2013
Colegiul a fost reprezentat la Ziua Zâmbetului de Copil la Piatra Neamţ
La sfârşitul săptămânii trecute, (vineri, 4 octombrie), la iniţiativa art-managerului Victor Mihalache şi a Asociaţiei "Star" din Piatra Neamţ, la Galleria Mall Piatra Neamţ s-a desfăşurat a III-a ediţie a "Zilei Zâmbetului de Copil". Această manifestare a avut loc cu ocazia "Zilei Internaţionale a Zâmbetului", sărbătorită în fiecare an în prima vineri din luna octombrie. Cristina Ilie, care face parte din grupul artistic "Clubul Victorioşilor", a reprezentat Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino" la acest eveniment şi a adus de acolo o diplomă dedicată Colegiului.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)