vineri, 24 ianuarie 2014

Concursul „24 ianuarie 1859 în conştiinţa românilor”

Concursul judeţean anual „24 ianuarie 1859 în conştiinţa românilor”  a fost câştigat anul acesta de Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino Târgovişte.
Anul acesta, s-au înscris la concurs şapte echipaje, formate din trei elevi, de la liceele Ion Heliade Rădulescu, Liceul de Transporturi Auto, C.N.C.Carabella, C.N.I.Văcărescu, C.N.C.Cantacuzinp, Colegiul Economic şi Liceul Petru Cercel.
Elevii au avut de răspuns la 20 de  întrebări grilă pe teme legate de momentul 24 ianuarie 1859, din istoria românilor.
Anul acesta, pentru prima dată, două licee participante s-au aflat la baraj pentru locul I, câştigat, după proba de baraj, de Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino, la diferenţă de un punct de C.N.Ienăchiţă Văcărescu, de  pe locul II, iar pe locul III s-a situat Liceul teoretic I.H.Rădulescu.
Surprinzător, poate, pentru unii, locul IV a fost ocupat de Liceul de Transporturi Auto, a cărei echipă a obţinut 13 puncte, mai multe decât licee precum Colegiul Economic Ion Ghica, C.N.C.Carabella sau Liceul Petru Cercel.
Aflat la cea de-a V-a ediţie, concursul este organizat anual, de Biblioteca Judeţeană I.H.Rădulescu, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte, care a avut iniţiativa înfiinţării acestuia.
Aceasta este prima ediţie la care s-au acordat şi premii în bani, pentru locurile I, II şi II; pe lângă tradiţionalele diplome şi cărţi pentru primele locuri şi menţiune (locul IV).
„Sperăm că elevii vor fi mult mai motivaţi să se dedice ştiinţelor istoriei”, declara, înainte de concurs, Alexandru Ştefănescu, purtător de cuvânt al Bibliotecii Judeţene.
Acesta spune că biblioteca va avea anul acesta un buget substanţial pentru astfel de concursuri axate pe dezvoltare culturală.
Gheorghe Dondorici, profesor de istorie la C.N.I.Văcărescu şi fost inspector şcolar, spune că elevii, cel puţin de la liceul la care predă, sunt interesaţi de istorie şi de evenimentele importante din istoria românilor, iar acest lucru s-a văzut, în general, la examenele importante cum este Bacalaureatul, chiar dacă, spune acesta, nivelul de cunoştinţe este din ce în ce mai scăzut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu