joi, 6 iunie 2013

"Discuţii cu Europa", un proiect activ

Proiectul "Discuţii cu Europa" este iniţiat de trei elevi târgovişteni, printre care şi elevul de la Colegiul nostru, Robert Iosif. Prin intermediul activităţilor care se desfăşoară deja, elevii vor să aducă informaţia mai aproape de cei care nu au acces la ea, vor trezi interes pentru valorile Uniunii Europene şi vor oferu o bază de cunoştinţe pentru a deveni cu toţii cetăţeni europeni activi. Iată câteva detalii şi informaţii despre proiectul lor şi unde îi puteţi întâlni pe tinerii activi şi la ce activităţi puteţi participa:

Proiect ”Discuţii cu Europa”

        "Noi, trei elevi targovisteni vrem sa aratam ca oricine, la orice varsta poate avea initiativa si poate sa schimbe comunitatea in care traieste. In acest sens, realizand importanta vitala a implicarii tinerilor si copiilor ca cetateni europeni pentru o evolutie pozitiva a societatii in viitor, am creat „Discutii cu Europa”, un proiect care isi propune sa , aduca informatia mai aproape de cei care nu au acces la ea, sau care nu au avut inca ocazia sa ii acorde un interes deosebit. Vom derula o serie de activitati care le vor trezi interesul pentru valorile Uniunii Europene si le vor oferi o baza de cunostinte pentru a deveni cetateni europeni activi.
        Am inceput printr-un chestionar adresat elevilor de gimnaziu si liceu, in care am evaluat nivelul lor de cunostiinte despre Uniunea Europeana, sursele principale de informare si nivelul la care acestia contribuie la promovarea valorilor europene. Rezultatul acestui chestionar (aproximativ 43% din elevii de gimnaziu si de liceu nu stiu nimic despre valorile Uniunii Europene, iar 37% dintre acestia recunosc ca nu au contribuit cu nimic la promovarea acestora) ne-a motivat sa implementam un numar cat mai mare de activitati. Am inceput de la ciclul primar, unde, in cadrul Liceului de Arte “Balasa Doamna” am organizat patru workshopuri cu patru clase difierite, care s-au aratat foarte entuziasmate sa acumuleze cat mai multe cunostinte si sa le transmita, la randul lor, mai departe familiei si amicilor de joaca. Alte workshopuri vor avea loc in colaborare cu scoli din afara orasului si cu cercul de cultura si civilizatie europeana a Palatului Copiilor din Targoviste.    
        Suntem siguri, de asemenea, ca cei din generatia noastra vor fi motivati si inspirati sa participe la concursurile pe care urmeaza sa le organizam: unul de arte plastice si unul in care tinerii liceeni vor incerca sa cuprinda, intr-un mod cat mai relevant, creativ si original intr-o fraza, ce inseamna libertatea pentru ei.
       De asemenea, constientizam evidenta tendinta de declin a literaturii in raport cu media audio-vizuala si lipsa de studiu in domeniul lecturii individuale. Realizand importanta educatiei in procesul de cristalizare a noii generatii, dorim sa aducem si cartea mai aproape de cei care nu beneficiaza de acces direct la aceasta. Astfel, am decis oferirea unor spectacole scrise de tineri dramaturgi romani si jucate de actorii teatrului “After Hours”, in spatii conventionale si neconventionale, unde pretul unui bilet consta in donarea unei carti, care mai apoi va fi donata copiilor defavorizati din zonele rurale, de catre actorii trupei noastre, in urma unor spectacole de caritate oferite chiar in aceste localitati.  
       Surplusul de carti va fi colectat si revandut in cadrul unui targ de carte si biblioteca virtuale. Banii colectati vor fi folositi pentru formarea unor nuclee de cunoastere si implementare a artei teatrale in zonele defavorizate ce includ si sustin decorul minimal, costume, sunet si lumini.
      Tot prin teatru vom incuraja si publicul sa se implice. Vom realiza spectacole de tip teatru-forum, avand ca titlu : “Sunt cetatean european. Si acum ce?”
      O valoare pe care credem ca este important sa o promovam este diversitatea culturala in interiorul Uniunii. In privinta aceasta, vom organiza la Muzeul de Istorie o prezentare a culturii, a obiceiurilor si in special a bucutariei fiecarei tari membre, la care vor participa elevi din scolii gimnaziale “Mihai Viteazul”, Pucioasa, sub coordonarea doamnei profesoare Teotoc Elena.
      Vor mai avea loc o serie de dezbateri pe urmatoarele teme : Cafenea publica la Palatul Copiilor; Clonarea, Libertatea de exprimare, Justitia pentru minori.
     Pentru informarea la un nivelul ciclului liceal, domnul dr. Conferentiar Silviu Miloiu va sustine o conferinta pe tema istoriei Uniunii Europene, vom organiza prezentari despre elevul european, in colaborare cu Cognitron Career Plan.
     Scopul initiativei este sa devina o miscare relevanta pentru educarea celor care apartin unor categorii defavorizate si sa isi extinda activitatea mai departe de nivelul judetean, urmand sa fie adoptata de alte grupuri care ne impartasesc viziunea, adica educarea altora prin exemplul propriu.
 Valorile pe care noi le promovam in cadrul activitatiilor sunt:
          Unitate  (Workshop-uri, Targul MultiCultural)
          Comunicare  (Workshop-uri,Conferinte,Dezbateri)
          Solidaritate  (Ziua Copilului, Donarea Cartilor Copiilor Defavorizati)
          Respect (Workshop-ul lui Bruno despre relatia intre om si animale)
          Sanatate (Campanie Alimentatie Sanatoasa)
          Pace  (Derularea evenimentelor intr-un mod pasnic)
          Libertate (De exprimare, prin concursuri si participare la activitati)
          Cultura |Educatie (Targuri Multicultural si de Carte, Metodele de lucru)
          Compasiune (Vizitarea caselor de batrani)

          Incurajare (Indrumarea oamenilor spre libera exprimare, educatie, viata sanatoasa si cultura.) "   




Mai multe informaţii şi fotografii, pe pagina de facebook: 
Mult succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu