miercuri, 23 iulie 2014

CONCERT SPECIAL TRUPA ARHAIC DEDICAT SF. MARTIRI BRÂNCOVENI

Asociaţia Literata are plăcerea de a vă invita la concertul special al Trupei Arhaic care va avea loc în cadrul evenimentul dedicat împlinirii a 300 de ani de la martirajul Sfinţilor Brâncoveni. Concertul va avea loc la Târgovişte, Casa Tineretului (Clubul Studenţilor, Micro VI, Zona Select), în ziua de joi, 31 iulie 2014, începând cu ora 18.00.
Evenimentul va debuta cu prezentarea doamnei Stancu Ferezia, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, care va evoca personalitatea istorică a domnitorului Constantin Brâncoveanu, contextul istoric contemporan acestuia, precum şi contribuţia adusă de acesta la dezvoltarea cullturii româneşti.
Seara va continua cu alocuţiunea domnului Ion Marian Croitoru, doctor în teologie, profesor la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Valahia, în care se va prezenta dimensiunea spirituală a brâncovenilor, a martiriului acestora, precum şi importanţa acestora pentru creştinii zilelor noastre.
În partea a doua a evenimentului va avea loc un concert special al Trupei Arhaic, intrând astfel într-o atmosferă autentică de folk rafinat, cu puternice accente patriotice. Cei trei „arhaici”: Nicolae Doboş (voce - blockflote, fluier irlandez, caval, duduk), Sorin Preda (chitară) şi Mihai Vătăman (orgă) vor fi pentru prima dată în Târgovişte. Melodiile Trupei Arhaic, printre care se regăseşte şi o elegie pentru Brâncoveanu, oferă publicului ritmuri care inspiră de la sensibilitate şi romantism, până la mesaje istorice şi galopul cailor pe ritmuri haiduceşti. Fluierul românesc, chitara, toaca, fluierul irlandez, caval, blockflote şi duduk, instrument adus în premieră de către „arhaici” în folkul autohton sunt mijloacele prin care publicul va fi convins de calitatea Trupei Arhaic.
Trupa a fost înfiinţată în anul 2011 în cadrul Centrului de Cultură al judeţului Teleorman. Deşi nou apărută pe scena muzicii româneşti, trupa Arhaic a reuşit deja să se impună, adunând un palmares de invidiat pentru cei doi ani de la apariţie: Premiul special al juriului la Trofeul de folk de la Brăila, Premiul de popularitate la Ploieşti, locul II la Festivalul naţional de muzică folk “Nord-Est-Folk” Dorohoi sau menţiune la Festivalul “Tatiana Stepa”.
Intrarea la concert este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu