miercuri, 8 octombrie 2014

TABĂRA NAŢIONALĂ DE EXCELENŢĂ – CULTURĂ, TRADIŢII ŞI CIVILIZAŢIE DACICĂ ŞI ROMANĂ DIN JUDEŢUL HUNEDOARA, 2 – 8 SEPTEMBRIE 2014

Recunoaşterea valorii şi răsplătirea muncii unor elevi, dar şi promovarea obiectivelor şi atracţiilor turistice din judeţ sunt principalele motive pentru care Instituţia Prefectului Hunedoara în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret au pus bazele acestei tabere naţionale de elită.
Participanţii au fost cei mai merituoşi liceeni din fiecare judeţ al ţării şi sectoarele municipiului
Bucureşti, 47 la număr, împreună cu profesorii însoţitori, câte unul din fiecare regiune de dezvoltare.
Judeţul Dâmboviţa a fost reprezentat de eleva cantacuzină Alina Niţă. Coordonată de către profesorul de istorie al Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino”, doamna Stancu Ferezia, eleva a obţinut importante premii la concursurile şcolare: premiul al II-lea la Concursul National ”Cultură și Civilizație”, calificarea la faza națională a Olimpiadei de Istorie, Locul I la concursul ”Cine știe, câștigă!”, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, Locul I la Sesiunea de referate si comunicări științifice” – etapa județeană, Premiul I la concursul ''Oameni cari au fost – Nicolae Iorga''.
Alina s-a bucurat de susţinere și din partea domnilor inspectori prof. Valentin Stancu şi prof. dr. Marian Curculescu.
Pădure, linişte, relaxare şi aer curat le-au pregătit organizatorii liceenilor de elită din ţară, care timp de o săptămână s-au oprit pe meleaguri hunedorene la Tabăra de la Căprioara, lângă Deva. Pe lângă jocuri de grup, proiecţii de filme sau foc de tabăra, participanţii au avut ocazia să vadă, unii, pentru prima dată, monumente, locuri frumoase şi lăcașuri de cultură din judeţul Hunedoara. De pildă, în program s-a prevăzut vizitarea Cetăţii Sarmizegetusa Regia şi a Complexului Băilor Daco – Romane de la Geoagiu-Băi. Organizatorii au pregătit o drumeţie pe traseul Nucşoara – Cabana Pietrele – Râuşor – Retezat. Pe lista locurilor de vizitat au fost Valea Jiului, Straja, zona Bradului cu Muzeul Aurului şi Panteonul Moţilor de la Ţebea, Ţara Haţegului, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dar şi alte atracţii precum Castelul Corvineștilor de la Hunedoara. Pentru ultima zi au fost păstrate atracţiile turistice din Deva ,respectiv Cetatea şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.
Reuşita unui astfel de eveniment nu poate fi pusă la îndoială, iar organizatorii speră ca Tabăra Naţională de Excelenţă – Cultură, Tradiţii şi Civilizaţie Dacică şi Romană să devină o tradiţie pentru a răsplăti eforturile elevilor competitivi.

"Ziua Educatorului", sărbătorită de elevele clasei a X-a A

"Ziua Educatorului", 5 octombrie, a fost marcată printr-o activitate creativă, coordonată de dna. prof. Floricica Ștefan împreună cu elevele clasei a X-a A, profil pedagogic, activitate care și-a propus evidențierea rolului semnificativ al cadrului didactic în viața fiecărui copil.
Elevele au dorit să marcheze acest moment, fiecare exprimându-și opinia despre dorința de a deveni cadru didactic.
Și pentru noi "Educația este cea care dă sensul existenței în varietatea și valoarea ireală" (Tudor Arghezi), iar a educa pe altul înseamnă a-l conduce spre adevăratele valori înnobilând și luminând viitorul elevilor.

miercuri, 1 octombrie 2014

C.N. "C-tin Cantacuzino", implicat într-un proiect important, alături de alte cinci ţări europene

În perioada 2014-2017, Colegiul Național “Constantin Cantacuzino” va participa activ în cadrul Parteneriatului Strategic Erasmus+, KA2: “Art Nouveau - Art Renouveau”, alături de alte cinci țări europene: Bulgaria, Franța, Germania, Scoția (coordonator) și Slovenia.
Pe parcursul celor trei ani, elevii colegiului nostru sunt invitați să se implice în activități diverse, creative, provocatoare, cum ar fi: concurs pentru a stabili un logo pentru proiect, activități de cercetare despre perioada Art Nouveau, studii comparative pe această temă, website Prezi, confecționarea unor obiecte ce conțin elemente Art Nouveau, folosind materiale reciclabile din natură - le Renouveau, identificarea unor fragmente literare din perioada Art Nouveau, film, flash-mob.
Se va lucra în mediu multicultural, se va comunica în cadrul activităților propuse în afara mobilităților, se va purta un dialog activ cu elevi și profesori europeni pe parcursul deplasărilor în țările partenere, se va colabora pentru realizarea unor produse finale sustenabile.
Parteneriatul Strategic între țări europene le va oferi posibilitatea să interacționeze cu alți colegi europeni, să cunoască în mod direct alte culturi europene și alte sisteme de educație, să se dezvolte atât pe plan personal, cât și intelectual, prin cunoștintele și competențele noi pe care le vor acumula.
Elevii cantacuzini dornici să se implice în acest proiect sunt invitați să se informeze pe această temă, selecția lor fiind făcută ulterior, în urma aplicării unui chestionar.