vineri, 25 iulie 2014

Şcoala de vară „Să dezvoltăm abilităţi!”, la C.N. „Constantin Cantacuzino”



Vara este oportunitatea elevilor de a se arunca în braţele unor noi experienţe. Timpul liber este "nesfârşit" vara, iar din această cauză el trebuie să fie organizat.
Şcoala de vară iniţiată de Cristian Olaru oferă elevilor un mod eficace de petrecere a acestui timp. Timpul acordat Şcolii de vară este benefic, contribuind în dezvoltarea personală a elevilor.
"M-am gândit să le ofer activităţi distractive care să îi dezvolte decât să îi las să piardă vremea fără să realizeze ceva.", spune iniţiatorul Cristian Olaru.
Structura şcolii cuprinde ateliere de lectură şi dezbatere, prin care elevii, pe lângă lectura obligatorie pe care o vor parcurge, vor învăţa să colaboreze.
În data de  24 iulie 2014 a avut loc prima întâlnire a elevilor participanţi. Timp de trei ore, aceştia au citit prima dintre lecturi, "O scrisoare pierdută" de Ion Luca Caragiale.
"Este mult mai uşor să înţelegi o operă când o citeşti astfel, adica pe rând, pe roluri şi cu voce tare.", declară Bianca, o elevă de 16 ani.
Fiecare elev dispune de o carte din care va citi şi va urmări textul alături de ceilalţi.
Atelierele de dezbatere vor conţine teorie şi exerciţii prin care abilităţile de exprimare, argumentare si contrargumentare vor fi stimulate.
Pentru următoarele două săptămâni, participanţii  vor adăuga o lista cu numeroase titluri la lecturile obligatorii citite şi vor deveni adepţi ai dezbaterilor, fiindu-le mult mai uşor să-şi expună punctul de vedere.


miercuri, 23 iulie 2014

CONCERT SPECIAL TRUPA ARHAIC DEDICAT SF. MARTIRI BRÂNCOVENI

Asociaţia Literata are plăcerea de a vă invita la concertul special al Trupei Arhaic care va avea loc în cadrul evenimentul dedicat împlinirii a 300 de ani de la martirajul Sfinţilor Brâncoveni. Concertul va avea loc la Târgovişte, Casa Tineretului (Clubul Studenţilor, Micro VI, Zona Select), în ziua de joi, 31 iulie 2014, începând cu ora 18.00.
Evenimentul va debuta cu prezentarea doamnei Stancu Ferezia, profesor de istorie la Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, care va evoca personalitatea istorică a domnitorului Constantin Brâncoveanu, contextul istoric contemporan acestuia, precum şi contribuţia adusă de acesta la dezvoltarea cullturii româneşti.
Seara va continua cu alocuţiunea domnului Ion Marian Croitoru, doctor în teologie, profesor la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Valahia, în care se va prezenta dimensiunea spirituală a brâncovenilor, a martiriului acestora, precum şi importanţa acestora pentru creştinii zilelor noastre.
În partea a doua a evenimentului va avea loc un concert special al Trupei Arhaic, intrând astfel într-o atmosferă autentică de folk rafinat, cu puternice accente patriotice. Cei trei „arhaici”: Nicolae Doboş (voce - blockflote, fluier irlandez, caval, duduk), Sorin Preda (chitară) şi Mihai Vătăman (orgă) vor fi pentru prima dată în Târgovişte. Melodiile Trupei Arhaic, printre care se regăseşte şi o elegie pentru Brâncoveanu, oferă publicului ritmuri care inspiră de la sensibilitate şi romantism, până la mesaje istorice şi galopul cailor pe ritmuri haiduceşti. Fluierul românesc, chitara, toaca, fluierul irlandez, caval, blockflote şi duduk, instrument adus în premieră de către „arhaici” în folkul autohton sunt mijloacele prin care publicul va fi convins de calitatea Trupei Arhaic.
Trupa a fost înfiinţată în anul 2011 în cadrul Centrului de Cultură al judeţului Teleorman. Deşi nou apărută pe scena muzicii româneşti, trupa Arhaic a reuşit deja să se impună, adunând un palmares de invidiat pentru cei doi ani de la apariţie: Premiul special al juriului la Trofeul de folk de la Brăila, Premiul de popularitate la Ploieşti, locul II la Festivalul naţional de muzică folk “Nord-Est-Folk” Dorohoi sau menţiune la Festivalul “Tatiana Stepa”.
Intrarea la concert este liberă.

vineri, 18 iulie 2014

Oferta educaţională pentru admitere 2014 la Facultatea de Ştiinţe şi Arte Tgv

Vă prezentăm oferta educaţională pentru admitere 2014 la Facultatea de Ştiinţe şi Arte din cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte:






marți, 15 iulie 2014

La C.N. „C-tin Cantacuzino” s-a deschis Grădiniţa de Vară „Prichindelul vesel”, un proiect iniţiat de Organizaţia „Salvaţi copiii”

 Grădiniţa de Vară „Prichindelul vesel” este un proiect iniţiat de Organizaţia „Salvaţi copiii”, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte. În această dimineaţă, a avut loc deschiderea acestei grădiniţe de vară, la care au participat oaspeţi de seamă: primarul interminar Ciprian Ciprian G. Prisăcaru, purtătorul de cuvânt de la Protecția Copilului, Cerasela Gurgu și inspectorul Laura Erculescu. La eveniment au participat directorul Colegiului Naţional „Constantin Cantacuzino”, Gabriela Istrate, expert coordonare proiect POSDRU CEI, Daniela Zoe, coordonator regional proiecte Sud Muntenia în cadrul Organizatiei „Salvati Copiii”, asistentul social Daniela Florea, dar şi părinţi, bunici şi voluntari ai Organizaţiei.

Copiii din medii defavorizate nu beneficiază de acces egal în sistemul naţional de educaţie, cauzele fiind multiple și corelate: condiţiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educație al părinților, lipsa stimulării timpurii prin frecventarea grădiniței, existenţa unui grad mare de discriminare şi marginalizare, pe criterii etnice, sociale, economice, culturale şi intelectuale.
Pentru a asigura accesul la educație al copiilor care provin din comunități defavorizate, Organizaţia Salvaţi Copiii România va deschide 17 centre de pregătire preşcolară şi şcolară în toate cele opt regiuni de dezvoltare: București – Ilfov, Centru (Braşov, Mureş), Nord-Est (Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), Nord-Vest (Cluj), Vest (Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș), Sud-Est (Constanţa, Mangalia), Sud-Muntenia (Argeș, Dâmboviţa – C.N. CONSTANTIN CANTACUZINO, Targoviste) și Sud- Vest Oltenia (Dolj).
Beneficiarii urmează să fie copii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani, provenind din medii defavorizate, care vor avea astfel acces la programe de educaţie preşcolară (grădinițe estivale), primară și gimnazială (de tipul ”Şcoala după Şcoală” şi ”A doua Şansă”), în vederea prevenirii abandonului şcolar, a integrării şi reintegrării şcolare.

„Salvaţi Copiii” România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.
Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste 1 milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.

„Salvaţi Copiii” România este membru al „Save the Children” Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.









duminică, 6 iulie 2014

Premiu cantacuzin la concursul ''Oameni cari au fost – Nicolae Iorga''

„El a fost savantul nostru prin excelenţă, care (…) îşi afla fericirea în cărţi şi avea o ambiţie să stimuleze şi să înalţe gloria şi faima naţiunii sale”. (Perpessicius)

''Oameni cari au fost – Nicolae  Iorga''

Astfel  s-a intitulat Concursul Interjudețean de creaţie literară şi multimedia, organizat de Inspectoratul  Şcolar al judeţului Prahova, Liceul Tehnologic Agromontan ''Romeo Constantinescu'' şi Colegiul Naţional  ''Nicolae Iorga'', Vălenii de Munte.
Concursul a fost organizat pe următoarele  secţiuni:
I. CREAŢIE LITERARĂ : Aforisme; Poezie;  Eseu: „Imaginea oraşului Vălenii de Munte în creaţia lui Nicolae Iorga”/Eseu: „Nicolae Iorga, promotor al credinţei creştine”; Jurnal de călătorie.
 II. FILME DIDACTICE (film documentar, Prezentări Power-Point etc.)  - legate de viaţa şi opera  literară  a savantului.
S-a desfăşurat în perioada 31 mai – 20 iunie având ca scop descoperirea valenţelor culturale şi literare ale creaţiei lui Nicolae Iorga, valorificarea tradiţiei culturale şi afirmarea creativităţii elevilor.
Premiul I a fost obţinut de  Colegiul Naţional ''Constantin Cantacuzino'', reprezentat de eleva Alina Niţă (clasa a XI-a C), la secţiunea creaţie multimedia, cu lucrarea  ''Nicolae Iorga, un om de geniu'', realizată sub îndrumarea doamnei profesor, Ferezia Stancu.
http://cncc-tgv.blogspot.com