joi, 29 noiembrie 2012

Concursul "România Mare - Un Vis Devenit Realitate"


Astăzi, 29 noiembrie 2012, a avut loc prima ediţie a concursului "România Mare - Un Vis Devenit Realitate", organizat de Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino", în parteneriat cu Universitatea Valahia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, desfăşurat la Muzeul de Istorie Târgovişte.
Manifestarea a demarat cu câteva cuvinte rostite de doamna director CNCC, Gabriela Istrate, a continuat cu Imnul Naţional (interpretat de corul cantacuzinilor), iar apoi, cu o scurtă prezentare a zilei de 1 decembrie.
Cele opt echipe formate din câte patru elevi de la: Colegiul Naţional "Ienăchiţă Văcărescu", Colegiul Naţional "Constantin Carabella", Liceul Teoretic "Petru Cercel", Liceul Naţional "Nicolae Titulescu", Liceul "Ion Heliade Rădulescu", Liceul Teoretic "Vissarion", Seminarul Teologic Ortodox şi bineînţeles "Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino", au răspuns întrebărilor legate de istoria zilei de 1 Decembrie, adresate de componenţii juriului, format din dl. Ovidiu Băsceanu, dl. Marian Curculescu, dl. Adrian Păunaş, dl. Gheorghe Olteanu, dl. Iulian Oncescu, dna. Mihaela Orfanu şi dna. Ileana Nicolaescu.
Cu toţii au fost încântaţi de buna desfăşurare a concursului, dorind să devină o tradiţie, prin care să se păstreze şi să se transmită mai departe cunoştinţele elevilor legate de istorie.
Toate echipele participante şi toţi profesorii îndrumători au primit diplome. Locul III a fost ocupat de Liceul "Ion Heliade Rădulescu", locul II de către Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino", iar locul I le-a revenit celor de la Colegiul Naţional "Ienăchiţă Văcărescu"!
Felicitări tuturor!













marți, 20 noiembrie 2012

Întâlniri pe teme Educaţionale

Începând din data de 23 noiembrie 2012, în fiecare zi de vineri între orele 08:00 - 12:00, sunteţi invitaţi de directorul şcolii, doamna profesor Gabriela Istrate, la întâlniri individuale, pe diverse probleme de interes educaţional. 
Programările acestor întâlniri se fac la Cristina Ilie, XI A.
Locul desfăşurării întânirilor: Biblioteca de la Liceul nr. 5

joi, 15 noiembrie 2012

Campanie de lectură


 PROIECTUL DE LECTURĂ: “DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR CHEIE – PREMISĂ A INCLUZIUNII SOCIALE”

“Ai dreptul să visezi!  Trăieşte bucuria de a citi!”


Program de activităţi specifice ale proiectului de lectură


Nr crt.
Denumirea activităţii
Data
Indicatori de realizare
Organizatori
1
Vreau să-ţi citesc, din taina literei îţi dăruiesc
              - lectura  expresivă a elevilor din clasele a IV-a pentru cei din clasele I şi pregătitoare;
               - realizarea , în grupe mixte de elevi, a unui calendar săptămânal ilustrat al personajelor, intitulat “Astăzi,…, aflăm taina lui…” şi inspirat de textele citite/audiate;
25.10.2012
Un calendar ilustrat al personajelor de poveste, cu numele generic,
Astăzi,…, aflăm taina lui…”
Dinu Didina; Ilinca Roxana; Puiu Olimpia; Voinea Daniela;
Canache Nicoleta;
2
Citim pentru a scrie, pentru a desena,  pentru a ne imagina” (din creaţiile noastre)
              -organizarea şi desfăşurarea  atelierelor de creaţie  cu realizarea unor desene, a unor colaje sau figurine folosind materiale din natură, toate având ca sursă de inspiraţie personaje/ scene din texte citite de elevi;
               - participarea părinţilor la ateliere pentru a oferi sprijin elevilor în realizarea lucrărilor propuse;
            - realizarea unui banner cu sloganul proiectului:Ai dreptul să visezi!  Trăieşte bucuria de a citi!”;

22.10 – 31.10.2012
Un banner cu sloganul proiectului de lectură
Păun Virginia; Puiu Olimpia; Dinu Didina; Petrescu Alexandra;
Canache Nicoleta;
3
Jurnalul unui puşti care are dreptul să viseze citind
                - scrierea unui jurnal de lectură al clasei şi publicarea celor mai reuşite pe blogul şcolii, cu implicarea direct a reprezentanţilor Consiliului elevilor;
               - interviu cu elevii din grupul ţintă al proiectului, realizat de colegii acestora de la clasa a X- a A, profil pedagogic, specializarea învăţători-educatoare;
             - publicarea articolelor pe site-ul  şi în revista şcolii;
22.10 – 31.10.2012
Câte un jurnal de lectură pentru fiecare clasă implicată în proiect

Două articole tip interviu

Ionică Eleonora;
 Chiru Andi;
4
Vino cu mine în lumea cărţii!” – invitaţie la lectură sau gustul dulce al cititului
             -  realizarea unei expoziţii cu lecturile elevilor, constituită într-o piramidă a cărţilor având următoarele niveluri/ trepte de receptare a lecturii: Trebuie să citim…, Este bine să citim…, Prefăr să citesc…;
24.10.2012
O expoziţie cu numele generic, Piramida cărţilor
Gherghescu Laurenţiu; Stroescu Stana;
Canache Nicoleta;
5
Un drum lung, dar fascinant  spre lumea imaginară
          - vizită la Muzeul Tiparului din Târgovişte, pentru a realiza un album al istoriei cărţii;
          -  atelier pentru constituirea  unei cărţi a clasei (expoziţie) incuzând cele mai reuşite creaţii ale elevilor inspirate de diferite lecturi şi intitulată “Cartea mea cu visuri”;




30.10.2012
Un album digital cu numele generic,
Un drum lung, dar fascinant,  spre lumea imaginară

O culegere de texte create de elevi

Dinu Didina; Ioniţă Maria; Voinea Daniela;
6
Alte bibioteci, acelaşi prieten statornic şi îndrumător de nădejde
       – vizită la biblioteca Şcolii Generale “Grigore Alexandrescu” şi a Grupului Şcolar de Construcţii “Nicolae Mihăescu” Târgovişte;
         - organizarea şi desfăşurarea unui concurs “Ghiceşte cartea/ personajul”;
         - premierea câştigătorilor şi oferirea diplomelor de participare (Diplomă de visător-cititor) tuturor elevilor implicaţi în activitate.
          
29.10.2012
6 premii acordate câştigătorilor


Câte o diplomă pentru fiecare participant
Andreescu Cristina; Tatomir Roxana;
 Păun Virginia;
Canache Nicoleta



În perioada 22-30 octombrie 2012, la Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”    s-a derulat campania de promovare a lecturii, activitate integrată în Proiectul strategic al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului- DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR CHEIE- PRIMISĂ A INCLUZIUNII SOCIALE.
Elevii claselor a III-a, participanţi la  activitatea de campanie, au răspuns la câteva întrebări despre această experienţă pe care vor să o repete. Răspunsurile lor sincere ne determină să declarăm că rămâne valabilă vorba cronicarului Miron Costin: Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…”

Intrebare:  Vă place lectura si de ce?
-Ana: Imi place sa citesc pentru ca aflu multe lucruri din acea poveste, lucruri noi, pe care nu le-am aflat inca.

Intrebare:Ce povesti preferi?
-Ana: Mai mult  „Legendele Olimpului”,  iau cartea in fiecare zi la scoala, cand am timp sa citesc, o iau din ghiozdan si o pun inapoi cand suna clopotelul.
Intrebare:Ai terminat aceasta carte sau inca o citesti?
-Ana:Am terminat primul volum, acum sunt la al doilea .

Intrebare:Ce avantaje credeti că aduce lectura?
-Norana: Avantajele pe care  le aduce lectura : sa inveti sa citesti mai mult, sa descoperi lucruri noi si sa devii creativ.Decat sa stai si sa pierzi vremea pe afara sau la calculator, mai bine te duci afara, observi ce te inconjoara si cauti apoi in carti.

Intrebare: Este adevarat ca preferati sa cititi o carte care are corespondent in realitate?
-Norana: Am citit textul „Copii orbi” si am observat ca ei desi nu vad, au unele simturi mai dezvoltate decat noi. In mod incorect sunt numiti copii cu handicap sau copii cu nevoi speciale.

Intrebare: Ce ati invatat voi din această campanie de lectură?
-Daria: Eu am invatat din acest proiect că este bine sa citim cel putin o ora pe zi si că prin lectură putem afla lucruri noi si interesate
Intrebare: Care sunt avantajele cititului?
-Ana:  Cand citesti, visezi. Cand citesti iti dezvolti imaginatia, devii un om cultivat.

 Interviuri realizate de Canache Miruna şi Vitomireanu Ioana, clasa X-a A






joi, 1 noiembrie 2012

Balul Bobocilor Cantacuzini

Balul Bobocilor Cantacuzini intitulat "Bal la Hollywood" a avut loc miercuri, 31 octombrie 2012, la Clubul Studenţilor din Târgovişte. Bobocii, organizatorii, invitaţii, juriul, spectatorii, presa, cu toţii au participat cu drag la evenimentul care s-a dovedit a fi unul reuşit. 
Plini de emoţii (constuctive), bobocii s-au descurcat foarte bine la toate probele propuse şi au obţinut note pe măsură din partea juriului.
Participanţii au primit diferite diplome şi titluri reprezentative,  însă echipa numărul 4, formată din Anca Trifan şi Leonard Drăghici a fost perechea câştigătoare a titlurilor de MISS şi MISTER BOBOCI 2012-2013. 
Felicitări, Anca, Leonard, felicitări tuturor!



Vizita Primarului din Turkler - Alanya la "Cantacuzino"

În ultima zi din luna octombrie, Colegiul Naţional "Constantin Cantacuzino" l-a primit "ca la carte" (cu tradiţionalele pâine şi sare) pe HAYRI GAVUŞOGLU, primarul oraşului TURKLER - ALANYA din TURCIA, promotor al prieteniei româno-turce. Domnul Primar a venit însoţit de Marius Roman, Directorul Patronatului Serviciilor Publice România şi de doamna Viorica Arghir, căreia îi mulţumim pentru că a ales Colegiul nostru pentru această vizită importantă.